Tradycja jest jednak tradycją i w Wigilię każdy powinien skosztować każdego z 12 dań. Co zatem przygotować, aby nasze pociechy tej tradycji dochowały?
Wielu z nas wie, jak dobre są potrawy serwowane przy wigilijnym stole. Bigosik, śledzik czy barszcz z uszkami to potrawy, na które często czekamy cały rok, bo nikt tych potraw nie robi lepiej niż nasza mama, babcia czy ciocia. Do tego pierniki, serniki i marcepany. Nie można przejść obojętnie obok żadnego z tych dań.
Wszystkie te pyszności jednak potrafią być zupełnie „niejadalne” dla naszych dzieci. Nie wspominając o procesach ich przygotowania, nie zawsze najzdrowszych. Także smaki, potrafią być dla dzieci wielkim wyzwaniem. Tradycja jest jednak tradycją i w Wigilię każdy powinien skosztować każdego z 12 dań. Co zatem przygotować, aby nasze pociechy tej tradycji dochowały?
1. Upiecz zdrowe ciasteczka. Pełnoziarniste, orkiszowe bądź – dla tych poważniejszych alergików – bez glutenu, cukru i laktozy pierniki, ciasteczka z otrąb czy ciasto marchewkowe lub dyniowe.
2. Własnoręcznie upieczony chleb (idealnie jeśli będzie na razowy, zakwasie, z ziarnami) nie tylko jest zdrowy, ale też roztoczy w domu niepowtarzalny zapach.
3. Dobrej jakości ryby morskie można podać na wiele sposobów.
4. Ugotuj aromatyczny świąteczny kompot lub przyrządź zimową herbatę. Równie aromatyczną.
5. Świąteczne rysunki na talerzu również skuszą malucha: choinki z ułożonych pokrojonych w paluszki marchewek czy kiwi, bombki z plastrów ogórków, szachownice z sera i pomidora czy wesołe buźki na kanapkach – doskonale podane potrawy szybko znikną z talerza!
Smacznego! J